II. számú szakrendelő
Fáy utca

Labor- és képalkotó diagnosztika

Az IMS Kft. egészségügyi szolgáltatásai között széles körben megtalálhatók az NEAK által finanszírozott, területi beutalási rend szerinti ellátások. Az államilag támogatott szakellátások érvényes TAJ kártyával és beutalóval vehetők igénybe.

Ellátásainkról bővebben a SZOLGÁLTATÁSAINK menüpont alatt tájékozódhat.
Vizsgálatainkra az IDŐPONTKÉRÉS pontban online jelentkezhet.

II. sz. Egészségügyi Intézet

H-1139 Budapest, Fáy utca 1/B 4. emelet.
+3614121509
+3613499349
+3614121508
vaci.rendelo@ims.hu

Szakrendelések ideje:
Hétfő és Szerda: 8.00-18.00
Kedd és Csütörtök: 8.00 - 20.00
Péntek: 8.00 - 15.00

Szakképzett kolléga

betegforgalom

vizsgálat

Képalkotó diagnosztika

(röntgen, mammográfia, ultrahang: carotis doppler, stb.)

A mammográfiás vizsgálat az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jó- és rosszindulatú betegségeit, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat. A hagyományos röntgenfelvételeknél részletesebb képet ad, fizikai paraméterekkel és fotótechnikával kiegészülő szűrővizsgálati módszer. Ez az eljárás alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit kimutassa.

A vizsgálat során az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztens egy másik lemezzel összenyomja és kilapítja. Az emlőkről külön-külön 2-2 felvétel készül. A filmeket előhívják, majd rendszerezik. Pontos adminisztratív munka biztosítja, hogy az adott betegről készült felvételek biztosan az ő anyagát tartalmazó kartonba kerüljenek.

A felvételeket a radiológus szakorvos értékeli. A lelet tartalmaz minden részletet. Az orvos szakvéleményében összefoglalja, hogy a látott eltérés felveti-e rosszindulatúság gyanúját. Amennyiben a képalkotó vizsgálatok indokolják, javasolhat egyéb vizsgálatokat (általában emlő ultrahang-vizsgálatot), vagy kiegészítő mintavételt vagy más modalitású vizsgálat elvégzésére irányíthatja a pácienst.

Képalkotó diagnosztikus vizsgálatok:

Ultrahang vizsgálatok:

  • Emlő
  • Hasi
  • Ízületi
  • Pajzsmirigy
  • Carotis doppler (nyaki erek ultrahangos vizsgálata)
Labordiagnosztika

A klinikai laboratóriumok feladata az, hogy világos választ adjanak az orvosok, klinikusok kérdéseire a beteg állapotával, gyógyításával kapcsolatosan. Jóllehet, a laboratóriumok által adott válasz legtöbbször igen egyszerű, az értelmezés az esetek többségében meglehetősen bonyolult szaktudást igényel.

A laboratóriumi minták általában vérből, vizeletből, köpetből, székletből származnak. A legtöbb vizsgálatokhoz minimális előkészület szükséges, például a vérvétel éhgyomorra történjen, a vizeletből az első reggeli vagy 24 órás gyűjtött vizelet a jó. Néha a székletvizsgálatot megelőzően párnapos diéta szükséges a fals eredmények kizárása végett.

A vérvétel folyamata

A tűszúrás helyének megválasztása, lehetőség szerint a kar könyökhajlata, ritkább esetben a kézhát
Vannak néhányan, akiknek vékonyabb vagy nehezen tapintható vénájuk van, vagy a sorozatos szúrások miatt a véna hegesedik vagy megkeményedik. Ezekben az esetekben nehezebb a vérvétel, és elképzelhető, hogy a sikeres vérvételhez több szúrás szükséges.

A beavatkozás után, ha duzzanatot, vérömlenyt vagy fájdalmat tapasztal, jegelje vagy hideg vizes borogatással lássa el a felületet, kímélje az adott végtagot.

Vizeletminta-adás

Spontán vizelet: kvalitatív ill. szemikvantitatív vizeletvizsgálatok céljaira a legalkalmasabb a reggel ürített éjszakai vizelet, mivel az általában koncentráltabb, mint a nappali vizelet. A vizsgálatokat ajánlatos minél előbb elvégezni. A vizelet üledéket 2-3 órán belül meg kell vizsgálni.

Gyűjtött vizelet: kvantitatív vizsgálatok céljára egy bizonyos időtartamon belül a vizeletet hiánytalanul gyűjteni kell. A gyűjtési periódus elején a betegnek ki kell ürítenie a hólyagját. Ezt a vizeletet elöntjük, majd a megadott időn belüli gyűjtést a beteg vizeltetésével fejezzük be. Vagy a teljes vizelet-mennyiséget szállítjuk a laborba, vagy a térfogatot pontosan megmérjük, és az alaposan összekevert mintából egy reprezentatív térfogatot küldünk, a teljes vizelet-mennyiséget pedig megadjuk. A vizeletgyűjtés időtartama a vizsgálat jellegétől függ.