Képalkotó diagnosztika

Röntgen, mammográfia
ultrahang: carotis doppler, echocardiographia

A mammográfiás vizsgálat az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jó- és rosszindulatú elváltozásait, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat. A hagyományos röntgenfelvételeknél részletesebb képet ad, fizikai paraméterekkel és fotótechnikával kiegészülő szűrővizsgálati módszer. Ez az eljárás alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit kimutassa.

 

Hogyan lehet vizsgálatot kérni?

A vizsgálat elvégzése beutalóköteles, amelyet háziorvos vagy bármely szakorvos állíthat ki.

Van kockázata?

A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért csak kismértékű sugárkockázat van.

Milyen időközönként ajánlott?

1-2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

Mennyi ideig tart?

Átlagosan 5 perc.

Fájdalommal jár?

A mammográfiás vizsgálat során az emlők összenyomása járhat enyhe kellemetlenséggel, fájdalommal.

Kik az érintettek?

Ma már az országosan szervezett szűrővizsgálatokra automatikus “behívó” érkezik a páciens részére a területileg illetékes diagnosztikai helyről (kórházból, szakrendelőből). A 45 és 65 év közötti nők automatikusan behívót kapnak kétévente mammográfiás vizsgálatra, ennél gyakrabban nem indokolt a problémamentes lakosság szűrése. A kor előrehaladtával nő a mellrákban való megbetegedés kockázata, ezért attól függetlenül, hogy behívót már nem kapnak, a 65 év feletti nőknek évente szűrővizsgálatra kell menniük háziorvosi beutalóval, amit saját maguknak kell kérni.

Mikor nem ajánlott a mammográfia vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatnak abszolút ellenjavallata nincs, azonban terhesség alatt, szoptatás során, illetve közvetlenül menstruáció előtt nem ajánlott az elvégzése.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek a családjában már előfordult daganatos megbetegedés, már érintettek voltak, ha egészségtelen életmódot folytatnak, elsősorban dohányoznak, illetve ha bármiféle gyanús jelet észlelnek. Tudjon meg többet! Az emlődaganat magas halálozási aránya miatt, jobb minél hamarabb felismerni a daganatot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutatható. Ne várja meg míg megérkezik a szűrővizsgálati “behívó”, ha gyanús jelet tapintanak vagy észlelnek az emlő(k)ben kérjenek beutalót és mihamarabb végeztessék el a vizsgálatot. 40 év alatt elsősorban emlő-UH vizsgálattal, 40 év felett mammográfia + emlő-UH vizsgálattal, ún. komplex vizsgálattal még inkább kiszűrhető az esetleges daganatos megbetegedés.

Az emlődaganat magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutatható. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, ha más típusú daganatos megbetegedésben már érintettek voltak, ha egészségtelen életmódot folytatnak, elsősorban dohányoznak, illetve ha bármiféle gyanús jelet tapintanak vagy észlelnek a mellükben. Tudjon meg többet! Mellrák, emlőbetegségek

Amennyiben a vizsgálat során eltérést találtak további vizsgálatokra hívják be a beteget. Amennyiben valamilyen gyanú van emlőrákra, úgy korábbi életkorban is lehetőség van beutaló alapján a vizsgálat elvégzésére.

A szűrővizsgálat országos bevezetése óta jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás aránya.

Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok:

Ultrahang és mammográfiai vizsgálatok:

  • Emlő
  • Hasi
  • Ízületi
  • Pajzsmirigy
  • Carotis doppler (nyaki erek ultrahangos vizsgálata)

Képalkotó vizsgálataink a II. számú Rendelőintézetünkben zajlanak.

Információkérés vagy időpont előjegyzés ügyében kérjük keressék a megadott elérhetőségeken munkatársainkat, bővebb információ ide kattintva.