Képalkotó diagnosztika

Röntgen, mammográfia
ultrahang: carotis doppler, echocardiographia

A mammográfiás vizsgálat az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jó- és rosszindulatú elváltozásait, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat. A hagyományos röntgenfelvételeknél részletesebb képet ad, fizikai paraméterekkel és fotótechnikával kiegészülő szűrővizsgálati módszer. Ez az eljárás alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit kimutassa.

 

Hogyan lehet vizsgálatot kérni?

A vizsgálat elvégzéséhez beutalót kell kérni, amit a háziorvos vagy bármely szakorvos adhat.

Van kockázata?

A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért csak kismértékű sugárkockázat van.

Milyen időközönként ajánlott?

1-2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

Mennyi ideig tart?

Átlagosan 5 perc.

Fájdalommal jár?

Az emlők összenyomása járhat enyhe kellemetlenséggel, fájdalommal.

Kik az érintettek?

A 45 és 65 év közötti nők automatikusan behívót kapnak kétévente mammográfiás vizsgálatra, ennél gyakrabban nem indokolt a problémamentes lakosság szűrése. A kor előrehaladtával nő a mellrákban való megbetegedés kockázata, ezért attól függetlenül, hogy behívót már nem kapnak, a 65 év feletti nőknek évente szűrővizsgálatra kell menniük háziorvosi beutalóval, amit saját maguknak kell kérni.

Mikor nem ajánlott a mammográfia vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatnak abszolút ellenjavallata nincs, azonban terhesség alatt, szoptatás során, illetve közvetlenül menstruáció előtt nem ajánlott az elvégzése.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az emlődaganat magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutatható. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, ha más típusú daganatos megbetegedésben már érintettek voltak, ha egészségtelen életmódot folytatnak, elsősorban dohányoznak, illetve ha bármiféle gyanús jelet tapintanak vagy észlelnek a mellükben. Tudjon meg többet! Mellrák, emlőbetegségek

Amennyiben a vizsgálat során eltérést találtak további vizsgálatokra hívják be a beteget. Amennyiben valamilyen gyanú van emlőrákra, úgy korábbi életkorban is lehetőség van beutaló alapján a vizsgálat elvégzésére.

A szűrővizsgálat országos bevezetése óta jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás aránya.

Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok:

Ultrahang és mammográfiai vizsgálatok:

  • Emlő
  • Hasi
  • Ízületi
  • Pajzsmirigy
  • Carotis doppler (nyaki erek ultrahangos vizsgálata)

Képalkotó vizsgálataink a II. számú Rendelőintézetünkben zajlanak.

Információkérés vagy időpont előjegyzés ügyében kérjük keressék a megadott elérhetőségeken munkatársainkat, bővebb információ ide kattintva.

Képalkotó vizsgálataink a II. számú Rendelőintézetünkben zajlanak.

Információkérés vagy időpont előjegyzés ügyében kérjük keressék a megadott elérhetőségeken munkatársainkat, bővebb információ ide kattintva.

Életeket mentünk!