Labordiagnosztika

A klinikai laboratóriumok feladata az, hogy világos választ adjanak az orvosok, klinikusok kérdéseire a beteg állapotával, gyógyításával kapcsolatosan. Jóllehet, a laboratóriumok által adott válasz legtöbbször igen egyszerű, az értelmezés az esetek többségében meglehetősen bonyolult szaktudást igényel.

A laboratóriumi minták általában vérből, vizeletből, köpetből, székletből származnak. A legtöbb vizsgálathoz minimális előkészület szükséges; például a vérvétel általában éhgyomorra történik, a vizeletből az első reggeli vagy 24 órás gyűjtött vizelet is megfelel. Néha a székletvizsgálatot megelőzően párnapos diéta szükséges a fals eredmények kizárása céljából.

A vérvétel folyamata

A tűszúrás helyének megválasztása, lehetőség szerint a kar könyökhajlata, ritkább esetben a kézhát.
Vannak néhányan, akiknek vékonyabb vagy nehezen tapintható vénájuk van, vagy a sorozatos szúrások miatt a véna hegesedik vagy megkeményedik. Ezekben az esetekben nehezebb a vérvétel, és elképzelhető, hogy a sikeres vérvételhez több szúrás szükséges.

A beavatkozás után, ha duzzanatot, vérömlenyt vagy fájdalmat tapasztal, jegelje vagy hideg vizes borogatással lássa el a felületet, kímélje az adott végtagot.

Vizeletminta

Spontán vizelet: kvalitatív, ill. szemikvantitatív vizeletvizsgálatok céljaira a legalkalmasabb a reggel ürített éjszakai vizelet, mivel az általában koncentráltabb, mint a nappali vizelet. A vizsgálatokat ajánlatos minél előbb elvégezni. A vizelet üledéket 2-3 órán belül meg kell vizsgálni.

Gyűjtött vizelet: kvantitatív vizsgálatok céljára egy bizonyos időtartamon belül a vizeletet hiánytalanul gyűjteni kell. A gyűjtési periódus elején a betegnek ki kell ürítenie a hólyagját. Ezt a vizeletet elöntjük, majd a megadott időn belüli gyűjtést a beteg vizeltetésével fejezzük be; vagy a teljes vizeletmennyiséget szállítjuk a laborba, vagy a térfogatot pontosan megmérjük, és az alaposan összekevert mintából egy reprezentatív térfogatot küldünk, a teljes vizeletmennyiséget pedig megadjuk. A vizeletgyűjtés időtartama a vizsgálat jellegétől függ.

Laboratoriumi vizsgálataink a II. számú Rendelőintézetünkben zajlanak.

Információkérés vagy időpont előjegyzés ügyében kérjük keressék a megadott elérhetőségeken munkatársainkat, bővebb információ ide kattintva.