Otthoni szakápolás

Fontos információk a háziorvosok részére az otthoni betegápolásról.

A háziápolás elérhetőségei háziorvosok részére a következők:
Telefon: (06-1) 250-3827
E-mail: haziapolas@ims.hu

Az IMS Kft. 1994 óta végzi az otthoni szakápolási szolgáltatást a beteg otthonában, a kezelőorvos által előírt szakápolási, gyógytorna és fizioterápiai tevékenységekre.

Az otthoni szakápolás révén a beteg kórházi tartózkodása megelőzhető vagy lerövidíthető.
Kórházi kezelés után segítséget nyújtunk az ápolásban, a kezelőorvos által előírt szakápolási tevékenységeket biztosítjuk a beteg otthonában. Súlyos betegségek (műtét, baleset, idült, krónikus seb ellátása stb.) után elősegítjük az élet- és munkaaktivitás helyreállítását.

Otthoni szakápolás keretében: Ápolási szolgáltatásaink:

 1. Szondán át történő táplálás és folyadékbevitelhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása;
 2. Tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása;
 3. Állandó katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok (női beteg esetén);
 4. Az intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz kapcsolódó (orvos által bekötött infúzión át) szakápolói feladatok;
 5. Balesetek, műtétek utáni szakápolási feladatok, az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, a mozgás segítése;
 6. Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása és különböző célt szolgáló szakápolási feladatai;
 7. Dekubitálódott területek, fekélyek szakápolási feladatai;
 8. Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett, illetve csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez, pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok:
  • gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása,
  • mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása,
  • hely- és helyzetváltoztatás segítése.;
 9. Szükség esetén speciális feladatok elvégzése (oxigénterápia, testnedvek leszívása, gyógylámpákkal, fizioterápia: TENS készülékkel való ápolás) csak finanszírozott egyéb tevékenység mellett;
 10. Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai, fizikoterápia;
 11. A beteg állapotától függően gyógytorna, fizikoterápia;
 12. Haldokló beteg otthonában történő szakápolása (az ellátandó feladatok megnevezésével);
 13. Szakápolás és szakirányú terápia mellett biztosítjuk a beteg pszichés vezetését, étkezési szaktanácsadását, mindazon tevékenységek megtanítását, amit a beteg, illetve a hozzátartozó megtehet a beteg egészségének megtartásáért, helyreállításáért vagy állapotromlásának megakadályozásáért.

Otthoni szakápolás keretében végzett gyógytorna és fizioterápia

Azon betegek részére, akiknek a betegsége nem teszi lehetővé az intézetünkbe való bejárást, lehetőséget nyújtunk arra, hogy a gyógytornász, illetve fizioterápiás asszisztens a beteg otthonában végezze el a kezeléseket. Mindkét szolgáltatás igénybe vehető szakorvosi véleményen alapuló háziorvosi elrendelés alapján.

Szakorvosi javaslatot ortopédus, idegsebész, sebész, traumatológus, neurológus és reumatológus szakorvos adhat. A szakorvosi javaslatok érvényességi ideje egy hónap.
Társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási formában maximum 2×14 vizitre van lehetőség, melyet kettő hónap alatt kell elvégeznünk.

Az ellátás hosszabbítható, további orvosi vizsgálat illetve szakorvosi javaslat, zárójelentés alapján, 6 hónapon belül 1x ismételhető a beteg állapotának megfelelően, a kórházi ellátás után lehet további viziteket igénybe venni.

A szolgáltatás igénybevételéhez a háziorvos, a kórházi kezelőorvos vagy a járóbeteg-szakrendelés szakorvosának írásos javaslata szükséges. A javaslat alapján a háziorvos a Szakápolási Elrendelő lapon rendeli el a szakápolási szolgáltatást.

Az NEAK-al kötött szerződésünk értelmében az alábbi kerületekben és helységeken tudjuk ingyenesen nyújtani a házi szakápolást a szerződött vizitkeret terhére:

 • Budapest: II., III., V., XIII., XV. kerület,
 • Pest megye: Budakeszi, Érd, Diósd, Gyál, Felsőpakony, Vecsés, Cegléd, Nagykőrös.

Kérésre a fenti társadalombiztosítás által finanszírozott, hivatalos kereten felül magánfinanszírozási formában (térítés ellenében) is vállaljuk betegek otthoni szakápolását, valamint az alábbi szolgáltatásokat:

 • Otthoni kardiológiai ellenőrzés – telemedicina szolgáltatás (Transztelefonikus EKG),
 • 24 órás gondozás,
 • Pszichológiai, mentálhigiénés támogatás.

Képalkotó vizsgálataink a II. számú Rendelőintézetünkben zajlanak.

Információkérés vagy időpont előjegyzés ügyében kérjük keressék a megadott elérhetőségeken munkatársainkat, bővebb információ ide kattintva.

Életeket mentünk!