TTEKG

Orvosoknak

A transztelefonikus EKG (TTEKG) egy speciális, kisméretű EKG felvevő egység, melynek segítségével a napi munka bármely időpontjában 12 elvezetéses EKG egyszerűen rögzíthető és okoseszköz segítségével bluetooth adatátviteli módon, interneten keresztül, ennek hiányában vezetékes módon továbbítható a felvett EKG-jel a fogadó-értékelő központba.

A TTEKG készüléket térítésmentesen biztosítjuk, a telekardiológiai konzultáció pedig közfinanszírozott!

Mi a telekardiológiai konzultáció?

A transztelefonikus EKG (TTEKG) rendszer legnagyobb értéke a telekardiológiai konzultáció, aminek technikai hátterét egy speciális, kisméretű EKG felvevő egység biztosítja. Ennek segítségével egy 12 elvezetéses EKG egyszerűen rögzíthető és egy okoseszköz segítségével, Bluetooth adatátviteli módon, az internet segítségével automatikusan  (internet hiányában vezetékes vonalon keresztül) továbbítható a felvett EKG a telekardiológiai fogadó-értékelő központba.

Az értékelő központ egészségügyi személyzete (asszisztens és kardiológus szakorvos) folyamatos telefonos kapcsolatban van a beteggel, illetve a regisztrátumot küldő egészségügyi szakszemélyzettel (mentőápoló, háziorvos, stb.) a nap 24 órájában. A beteg klinikai képe (korábbi betegségek, panaszok, tünetek) és az EKG együttes elemzése jelenti a telekardiológiai konzultáció fogalmát, ami segíti a betegutak optimalizálását és az adekvát betegellátást.


Play Video

Mind a magyarországi, mind a nemzetközi tapasztalatok alapján a transztelefonikus EKG használata:

1.

Egyértelműen csökkenti a szívbetegek mortalitását

2.

Optimalizálja a betegutakat

3.

Szakmai konzultációs lehetőséget nyújt a nap 24 órájában

4.

Használata növeli a betegek biztonságát, javítja a betegellátás minőségét.

ÚJ LEHETŐSÉG AZ ALAPELLÁTÁSBAN:

Az IMS Kft. további TTEKG eszközöket biztosít azon családorvosok számára, akik a készüléket ki szeretnék adni Pácienseik számára. A készülék kiadásakor a rendelőben elkészített első (ún. bázis) EKG felvételekor a kiadó háziorvos konzultál  a telekardiológiai fogadó-értékelő központ kardiológusával, majd ezt követően a háziorvos elrendelése alapján a páciens otthonából adja le EKG-hívásait. A meghatározott időre kiadott készülék visszavitelekor a háziorvos a leletek birtokában, vagy akár újbóli telekardiológiai konzultáció kérésével folytathatja Páciense kezelését.  A kardiológiai beavatkozások (szívkatéterezés, pacemaker/ICD implantáció, szívelektrofiziológiai vizsgálat, szívsebészeti beavatkozás) utáni egy hónapon belül a TTEKG (posztoperatív TTEKG formában) szintén kiadható a készülék a páciensek számára monitorozás céljából.

Országos Mentőszolgálat mentőegységei rendelkeznek-e TTEKG készülékkel?

2014 óta az Országos Mentőszolgálat minden mentőegysége rendelkezik az első generációs TTEKG készülékkel, amely TETRA rádión keresztül biztosítja az EKG leadását. 2019-ben 400 mentőkocsiban lecserélték digitálás TTEKG-ra, amely a mentő IFT-okoseszközével összehangolva már bluetooth/internet útján, automatikusan továbbítja az EKG regisztrátumot a páciens esetlapjával együtt a kijelölt fogadó-értékelő központba. A 18 fogadó-értékelő központ jelentős hányada akut miokardiális infarktust ellátó (STEMI ügyeletben résztvevő) hemodinamikai laborral rendelkező kórház. A Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikai Központ munkacsoportjának kutatásai egyértelműen igazolták, hogy a helyszíni betegellátás során kért telekardiológiai konzultáció szignifikánsan, mint független prediktor jelent meg a kórházi mortalitás csökkentésében.

Milyen területeken érhető el a telekardiológiai konzultáció?

A sürgősségi betegellátás mellett jelenleg a TTEKG rendszer számos működési formában és számos szakterületen biztosítja a telekardiológiai konzultációt. A készülék egyrészt a kardiológiai járóbeteg kivizsgálás során kiadható a páciens számára. A diagnosztikus lehetőségeken túl a TTEKG hatékony megoldást jelent a betegek gondozásában, sőt az ambuláns rehabilitáció kialakításában is.

A folyamatos készülék- és informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a TTEKG rendszer 2015 óta minden háziorvos számára elérhetővé vált. A háziorvos kapuőri tevékenységében a TTEKG rendszer nyújtotta kardiológiai háttér könnyen integrálódott technológiai fejlesztéseknek köszönhetően. A TTEKG rendszere bekapcsolódott a gyermekkardiológiai ellátásba is a Szegedi Tudomány Egyetem és Debreceni Egyetem szakembereivel.

Milyen indikációk esetén osztható ki a TTEKG a páciens számára?

A kardiológus 2 indikációs kör alapján meghatározott időre adhatja ki a páciens számára a TTEKG készüléket. (lásd: 9/2012.(II.28.) NEFMI rendelet). Az elektív indikációk segítik a kardiológiai kivizsgálást és gondozást. A rendelet alapján a telekardiológiai konzultáció lehetősége a stroke-n átesett betegek számára is elérhetővé vált. Továbbá jogszabály adta lehetőségek alapján kibővültek a posztoperatív indikáció esetei is (coronaria intervenció, CABG műtét, ritmuszavar abláció, pacemaker beültetés, szívelektrofiziológiai vizsgálat, szívtranszplantáció után is). A beavatkozás után használt TTEKG rendszer segíti a betegek korai rehabilitációját, a fekvőbeteg ellátást biztosító osztályok terheltségét csökkenti, ezáltal az egészségügyi humán- és anyagi erőforrásokat optimalizálja.

Háziorvosként, kardiológusként hova tudom beutalni a pácienst TTEKG készülék kiosztásra?

A benne lévő listát javítani kell a megküldött szerint, változtak az intézménynevek és megküldtem a listát, hogy hol van készülékkiadás páciensek részére.

Háziorvosként hogyan tudok csatlakozni az országos TTEKG rendszerhez?

Amennyiben csatlakozni kíván, keresse bizalommal Vihar utcai I. sz. Központunkban Sebestyén Katalin munkatársunkat (e-mail: kata.sebestyen@ims.hu+36 30 6637995)

Általános háziorvosi tájékoztató

Háziorvos TTEKG jelentkezési lap

TTEKG készülék kiadása páciensek számára

Kedves Kollégák!

Weboldalunk további szakmai információkat tartalmaz, amelyet kizárólag regisztrált felhasználóink érhetnek el.

Amennyiben már rendelkezik ilyen felhasználói azonosítóval, beléphet az alábbi gombra kattintva.

év tapasztalat

telekardiológiai fogadó-értékelő központ

orvos

TTEKG

háziorvosoknál lévő ttekg-készülék